reumanifest@0,75x

Reumafonds: Fysiotherapie weer in basispakket

 

Fysiotherapie wordt steeds minder vergoed door zorgverzekeraars. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van het Reumafonds dat reumapatiënten juist veel baat hebben bij fysiotherapie. Bovendien wordt het toepassen van fysiotherapie ondersteunt door de medische praktijk en kan het de kosten voor de samenleving terugbrengen. Het Reumafonds heeft daarom een ‘Reumanifest‘ opgesteld en hoopt dat de tweede kamer en het kabinet de fysio weer in het basispakket stoppen.

Reuma zonder fysiotherapie

Mensen gaan vooral naar fysiotherapie vanwege pijnklachten. Door de pijn hebben veel reumapatiënten moeite met bewegen en hun dagelijkse handelingen. Fysiotherapie kan de kwaliteit van leven een stuk beter maken voor veel mensen. “Wij zien regelmatig patiënten in de spreekkamer die sterk afhankelijk zijn van fysiotherapie om te kunnen functioneren,” aldus Dr. Hein Bernelot Moens, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. “Deze zorg valt nu buiten de basisverzekering, waardoor die voor veel mensen met reuma niet toegankelijk is.”

74% van mensen die het met minder fysiotherapie moet doen, heeft daardoor concrete klachten. Bijna de helft van deze mensen neemt vaker medicijnen. Ook moet een aantal mensen nu vaker naar de huisarts of specialist. Als mensen niet meer kunnen werken of zelfs gebruik moeten maken van specialistische ziekenhuiszorg kan met fysiotherapie juist op kosten worden bespaart volgens het Reumanifest.

Bewijs

Volgens Professor Thea Vliet Vlieland is er voldoende bewijs voor de effectiviteit van fysiotherapie bij het behandelen van reuma. “Er is geen enkele reden om nu een duur en tijdrovend onderzoek te doen naar de effectiviteit van oefentherapie. Daar bestaat namelijk al voldoende wetenschappelijk bewijs voor.”

Met het Reumanifest hoopt het Reumafonds de situatie onder de aandacht te brengen in de tweede kamer. “Uitstel leidt tot dagelijkse beperkingen voor mensen met reuma en tot aanzienlijk hogere zorgkosten voor de patiënt en samenleving.”

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *