chronische pijn en depressie verbonden

Chronische pijn verbonden aan depressie

Een enquete onder volwassenen met depressie of angststoornis toont aan dat psychiatrische stoornissen een verband kunnen hebben met andere gezondheidsproblemen. Maar liefst de helft van de ondervraagden heeft last van chronische pijn. Het onderzoek is gehouden door Columbia University en de resultaten zijn online gepubliceerd in Journal of Affective Disorders.

Voor het onderzoek werden ruim 5000 mensen in Sao Paulo in Brazilië ondervraagd. Deze mensen hebben een psychiatrische stoornis die door de DSM-IV is erkend. In de enquete konden ondervraagden aangeven welke andere medische klachten ze hebben. Ook werden er persoonlijke interviews gehouden om een beter beeld te krijgen van de deelnemers.

Chronische pijn

De meest voorkomende klacht van mensen met depressie of angststoornissen bleek chronische pijn, maar liefst 50% van de ondervraagden gaf aan hier last van te hebben. Maar er waren verschillende andere gezondheidsklachten die veel voorkwamen. Problemen met de luchtwegen (33%), hart-en-vaatziekten (10%) en artritis (9%) waren de andere klachten die vaak terugkwamen in de onderzoeksresultaten.

“De combinatie van chronische pijn en depressie of angststoornis is een belangrijk en groeiend probleem,” volgens Silvia Martins, een van de onderzoekers van Columbia University die meewerkte aan het onderzoek. Martins vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het probleem zodat dokters kunnen leren beter om te gaan met patiënten die een combinatie van psychiatrische en lichamelijke klachten hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *