reuma fysiotherapie reumanifest

Help patiënt met reuma: Stop fysiotherapie weer in basispakket

Fysiotherapie wordt steeds minder vaak vergoed door zorgverzekeraars. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds. Die stelt dat juist patiënten met reuma veel baat hebben bij fysiotherapie. Bovendien wordt het toepassen van fysiotherapie ondersteund door de medische praktijk. Ook kan het de kosten voor de samenleving terugbrengen. Het Reumafonds heeft daarom een ‘Reumanifest’ opgesteld. Het hoopt dat de Tweede Kamer en het kabinet fysiotherapie weer in het basispakket onderbrengen.

Mensen maken vaak gebruik van fysiotherapie vanwege pijnklachten. Veel reumapatiënten hebben vanwege pijnklachten moeite met bewegen en dagelijkse handelingen. Fysiotherapie kan de kwaliteit van leven voor veel van hen een stuk beter maken.

“Wij zien regelmatig patiënten in de spreekkamer die erg afhankelijk zijn van fysiotherapie om te kunnen functioneren,” zegt dr. Hein Bernelot Moens, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. “Deze zorg valt nu buiten de basisverzekering. Daardoor is deze zorg voor veel mensen met reuma niet toegankelijk.”

Bijna driekwart (74%) van de patiënten die het met minder fysiotherapie moet doen, heeft concrete klachten. Bijna de helft van deze mensen slikt vaker medicijnen. Ook moet een aantal mensen nu regelmatiger naar de huisarts of de specialist. Wie arbeidsongeschikt raakt of specialistische ziekenhuiszorg nodig heeft, krijgt met hoge kosten te maken. Met fysiotherapie kun je hier juist op besparen, stelt het Reumanifest.

Bewijs voor effecitviteit van fysiotherapie

Professor Thea Vliet Vlieland, verbonden aan het LUMC, vindt dat er voldoende bewijs is voor de effectiviteit van fysiotherapie bij de behandeling van reuma. “Er is geen noodzaak om een duur en tijdrovend onderzoek te doen naar de effectiviteit van oefentherapie. Daar is namelijk al voldoende bewijs voor.”

Met het Reumanifest hoopt het Reumafonds de situatie onder de aandacht te brengen in de Tweede Kamer. “Uitstel leidt tot dagelijkse beperkingen voor mensen met reuma. Ook en tot aanzienlijk hogere zorgkosten voor patiënt en samenleving.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *