hoofdpijn-potlood-trucje-oplossing

Hoofdpijn? Bijt op een potlood!

Hoofdpijn? Wacht even met het innemen van een pijnstiller. Volgens de Britse arts Jane Leonard kan het helpen als je korte tijd een potlood tussen je tanden klemt. Met name bij spanningshoofdpijn – veroorzaakt door stress, angst of vermoeidheid – kan dit trucje een uitkomst zijn.

Spanningshoofdpijn zorgt ervoor dat de spieren in het gezicht, de nek, de kaak en de schedel spasmen gaan vertonen. Patiënten met hoofdpijn denken vaak dat de oorzaak van de pijn rond de slapen ligt. Dit is het gevolg van gezichtsspieren die over de slapen lopen en breder uitlopen over de schedel.

Maar eigenlijk begint de pijn bij de kaken. De spasmen zijn namelijk een gevolg van tandenknarsen tijdens de slaap en van temporomandibulaire dysfunctie (TMD), stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan.

Kaakspier ontspannen

Door een potlood tussen je tanden te houden, kun je de verkrampte kaakspier helpen te ontspannen. De kaak is een van de meest complexe gewrichten in het lichaam. Elk probleem dat de spieren, ligamenten, kraakbeen en de beenderen verhindert goed te functioneren, kan leiden tot TMD.

Dit uit zich in pijn en het klikken van het gewricht als je je mond opent of sluit. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt ooit in zijn leven te maken met deze aandoening. Het probleem loopt helemaal uit de hand wanneer het gewricht ontstoken raakt. Ook kan er met de jaren artrose aan het gewricht ontstaan, hierdoor kunnen stukjes van het kraakbeen breken.

Spieren in de nek vaak oorzaak spanningshoofdpijn

De oorzaken van hoofdpijn kunnen velerlei zijn. Dikwijls zijn de problemen het gevolg van een op jonge leeftijd opgelopen kwetsuur waarvan de gevolgen pas veel later de kop op steken. Eerdere studies hebben hoofdpijn ook al in verband gebracht met druk op de nek en een slechte lichaamshouding. Bij het voorover buigen, kan verkramping van spieren (spierknopen) optreden. Hierdoor produceert het lichaam chemische stoffen die de zenuwen gevoeliger maken voor pijn. Spanningshoofdpijn – de meestvoorkomende vorm van hoofdpijn – wordt volgens experts in 80 procent van de gevallen veroorzaakt door spieren in de nek.

Last van chronische hoofdpijn en geen baat bij trucjes zoals deze? Wellicht biedt een pijnstiller dan uitkomst. Op deze website vindt u meer informatie over diverse pijnstillers. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter of raadpleeg een arts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *