Ibuprofen effectiever bij toediening via pleister

ibuprofen-pleister-medicatie

Britse wetenschappers hebben een pleister ontwikkeld die de pijnstiller ibuprofen effectief via de huid kan toedienen. Deze manier van toedienen kan mogelijk leiden tot besparing op de zorgkosten.

De wetenschappers van de University of Warwick hebben samen met Medherant, een spin-off van de universiteit, een transparante pleister ontwikkeld die de pijnstiller ibuprofen via de huid toedient. De pleister heeft een pijnstillende werking die tot wel 12 uur kan duren.

Ibuprofen-pleister binnen 2 jaar op de markt

De transparante pleister is dun en flexibel. Daarnaast stellen de onderzoekers dat de pleister veilig en comfortabel is in gebruik. In tegenstelling tot orale inname van ibuprofen, zou de pleister daarnaast effectiever werken. Volgens de onderzoekers kan dit leiden tot een aanzienlijke besparing op de zorgkosten. Naar verwachting wordt de ibuprofen-pleister binnen twee jaar op de markt gebracht.

Volgens de onderzoekers is dit de eerste pleister die het geneesmiddel via de huid in het lichaam laat doordringen. De wetenschappers zeggen dat het materiaal waarvan de pleister is gemaakt wel vijf tot tien keer zoveel geneesmiddelen kan toedienen als huidige pleisters. Zo kijken de onderzoekers naar mogelijkheden om ook andere geneesmiddelen via de transparante pleister toe te dienen.

Pleister uit hydrogel

In een ander project hebben Amerikaanse wetenschappers een slimme, rekbare pleister ontwikkeld die geneesmiddelen in het lichaam toedient. De pleister uit hydrogel laat huidaandoeningen en wonden volgens de onderzoekers beter herstellen.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl
Foto: © Alamy Stock Photo