bier

Is alcohol een betere pijnstiller dan paracetamol?

“Je kunt beter een biertje pakken dan een paracetamol”, kopten verschillende Nederlandse nieuwswebsites een tijdje geleden. De uitspraak komt van de Britse psycholoog Trevor Thompson. Hij en zijn team deden een meta-analyse naar de pijnstillende effecten van alcohol. Maar klopt de uitspraak wel? 

Journalisten van het NRC hielden de bewering van de psycholoog tegen het licht. Zij vonden al snel dat de Nederlandse media de opmerking op verschillende manieren verkeerd opgepikt hebben.

Bierglazen

Aan de hand van de uitspraak van Thompson stellen diverse nieuwswebsites dat je je pijn beter kan stillen door drie à vier pilsjes te drinken dan een paracetamol in te nemen. Hierbij gaan de nieuwswebsites uit van Nederlandse maten. Thompson hanteerde echter de Amerikaanse maten van bierglazen in zijn onderzoek.

Amerikaanse bierglazen zijn ongeveer anderhalf keer zo groot als hun Nederlandse tegenhangers. Omgerekend worden drie tot vier biertjes al snel bijna zes alcoholeenheden per dag. Deze hoeveelheid is natuurlijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van zowel mannen (maximaal 2 glazen per dag) als vrouwen (maximaal een glas per dag).

Verkeerde conclusie

Na wat speurwerk zijn de journalisten van het NRC erachter dat veel nieuwswebsites de verkeerde conclusie trekken. De uitspraken van Thompson zijn afgeleid van een Canadese meta-analyse waarin het effect van pijnstillers (opioïden) wordt vergeleken met dat van een placebo.

Twee verschillende studies

Al snel blijkt uit de overzichtsstudie dat de uitspraak van Thompson is gebaseerd op twee aparte studies. In de ene studie werd het effect van pijnstillers op mensen met chronische pijnklachten bestudeerd. In de andere studie stond het effect van alcohol op pijn bij gezonde proefpersonen centraal.

Er is dus nooit een directe vergelijking gemaakt tussen de inname van alcohol en pijnstillers. Daarmee is de uitspraak van Thompson ongefundeerd.

Advies

Helaas, het drinken van een of meerdere biertjes helpt niet bij het verminderen van pijnklachten. Bij lichte pijn kunt u beter paracetamol nemen dan een glas alcohol. Bij heftigere pijn, zoals rugpijn of migraine-klachten, kunt u alcohol het beste helemaal vermijden. Ook de combinatie van zwaardere pijnstillers als tramadol en alcohol wordt afgeraden.

Bron: NRC

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *