invloed gewicht op migraine

Migraine en gewicht – is er een relatie?

Volgens de wetenschappelijke publicatie Neurology kan gewicht een rol spelen in het ontstaan van migraines. Mensen die te zwaar of the licht zijn, lopen een hoger risico om symptomen van migraines te ervaren.

Deze conclusie wordt getrokken na een evaluatie van verschillende onderzoeken. Mensen met overgewicht hebben 27 procent meer kans om migraines te krijgen dan mensen met een normaal gewicht. Mensen met ondergewicht hebben 13 procent meer kans op migraine-aanvallen. Een substantieel verschil, volgens de onderzoekers.

Migraines in Nederland

Volgens de Hersenstichting krijgen in Nederland 33 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen ooit in hun leven een migraine. Een kwart van de vrouwen en 7,5 procent van de mannen heeft er minstens een keer per jaar last van. Mensen tussen de 15 en 55 jaar hebben de grootste kans om een migraine te krijgen.

Deze cijfers komen overeen met het onderzoek van Neurology, dat zich op Amerikaanse gevallen richtte. Het risico van zowel overgewicht als migraines is groter voor vrouwen en voor mensen onder de 55 jaar volgens het Amerikaanse onderzoek.

Lichaamsvet en migraines

Overgewicht is nog niet officieel erkend als risico voor migraines. Volgens de auteur van de studie heeft de relatie tussen abnormaal gewicht en migraines te maken met de toe- of afname van lichaamsvet. Veranderingen in de hoeveelheid lichaamsvet kunnen de functie en productie van proteïnen en hormonen veranderen. In theorie kan dit een persoon gevoeliger maken voor migraines of een migraine veroorzaken.

Afvallen

Afvallen kan een positief effect hebben op de frequentie en intensiteit van migraines. Dit blijkt ook uit onderzoek. Mensen met overgewicht die bijvoorbeeld een liposuctie ondergingen zien zowel de frequentie als intensiteit van migraines 50 procent verminderen over een periode van 1 tot 6 maanden. Een vetarm dieet en sport lijken ook te helpen.

Gewicht verliezen moet wel op een goede manier gebeuren. Sommige mensen krijgen juist migraines als ze intensief sporten. Voor deze mensen is het beter om rustiger aan te doen en nog beter op hun dieet te letten. Het is altijd een goed idee om een gesprek aan te gaan met een dokter om er zeker van te zijn dat je er alles aan doet om migraines zo veel mogelijk te verminderen.

Bron: Reader’s Digest

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *