migraine-medicijnen
Migraine is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft er regelmatig last van. Vrouwen hebben zelfs drie keer zoveel kans op migraine als mannen. 

Migraine kan op elke leeftijd de kop opsteken, maar het komt vooral voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Ook een erfelijke component speelt dikwijls een rol.

Wat is migraine?

Migraine komt in aanvallen voor. Sommige patiënten krijgen het één à twee keer per jaar, andere hebben er meerdere keren per maand last van. Het voornaamste kenmerk is hoofdpijn. Deze kan zeer heftig zijn en bijna onverdraaglijk aanvoelen.

Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Ook zijn patiënten tijdens een aanval zeer gevoelig voor licht en geluid. Migraine kan een zware wissel trekken op het dagelijks leven van patiënten. Het is daarom raadzaam om bij een aankomende migraineaanval snel in actie te komen.

Oorzaken van migraine

Hoe migraine precies ontstaat, is niet bekend. Wel zijn er factoren die een migraineaanval kunnen uitlokken. Een aantal triggers:

  • Stress. Teveel spanning is een veelvoorkomende oorzaak van migraine.
  • Eten/drinken. Sommige voedingsmiddelen, alcoholische dranken, onregelmatig of weinig eten en drinken.
  • Slaap. Een verstoord slaapritme of een gebrek/teveel aan slaap kunnen een migraineaanval veroorzaken.
  • Prikkels. Fel licht, hard geluid.
  • Weer. Plotselinge weersveranderingen en temperatuurschommelingen.
  • Hormonale schommelingen. Menstruatie, (hormonale) anticonceptie en hormoonsubstitutietherapie (HST)

Migraine Medicijnen

Er zijn diverse medicijnen die helpen tegen migraine. Een overzicht van de beste medicijnen tegen migraine:

1. Relpax

Relpax is een antimigrainemiddel. Het bevat de werkzame stof eletriptan die een vernauwende invloed heeft op de bloedvaten in de hersenen. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten die horen bij een migraineaanval. Relpax is uitsluitend op recept verkrijgbaar. U kunt via de website Dokteronline.com Relpax online bestellen.

 

2. Amitryptiline

Amitriptyline verhindert de heropname van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stoffen die signalen tussen de zenuwcellen overbrengen. Omdat neurotransmitters steeds opnieuw worden gebruikt door zenuwcellen kan er soms een tekort aan deze boodschappers ontstaan. Door dit tekort verloopt de signaaloverdracht tussen zenuwcellen moeizamer, hetgeen klachten als zenuwpijn, migraine en depressies kan veroorzaken. Amitriptyline heft het tekort aan neurotransmitters op, waardoor deze symptomen worden verlicht. Amitriptyline online bestellen >

 

3. Co-codamol

De werkzame stoffen in Co-codamol zijn paracetamol en codeïne: pijnstillende en prikkeldempende medicijnen. Paracetamol is koortsverlagend en blokkeert pijnsignalen die naar de hersenen worden gestuurd. Codeïne zorgt ervoor dat eventuele pijnprikkels worden gedempt. Deze twee stoffen vormen een krachtige pijnstiller die in veel situaties, waaronder migraine, kan worden ingezet. Co-codamol online bestellen >

 

4. Migard

Migard is een speciaal tegen migraine ontwikkeld medicijn. De werkzame stof frovatriptan heeft invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen, waardoor een migraineaanval gestopt wordt of de klachten sterk verminderen. Migard is geschikt om een migraineaanval met of zonder aura of uitvalsverschijnselen te behandelen. U kunt Migard online bestellen >

 

5. Almogran

Almogran behoort tot de medicijngroep triptanen: geneesmiddelen die bij migraine worden gebruikt. Almogran zorgt ervoor dat de bloedvaten in de hersenen zich vernauwen. Hierdoor neemt de hoofdpijn af. Almogran is niet geschikt om andere vormen van hoofdpijn (clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn) te bestrijden. Almogran online bestellen >