morfine-chronische-pijn

Morfine veroorzaker van chronische pijn?

De pijnstiller morfine zou mogelijk chronische pijn kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Colorado Boulder.

De onderzoekers voerden proeven uit op ratten met een kunstmatig beschadigde zenuw. De dieren kregen een morfinekuur. Voor, tijdens en na de proeven werd de pijngrens van de dieren vergeleken met die van een controlegroep.

Verlaagde pijngrens

Ratten met het zenuwletsel bleken na de morfinekuur nog vijf dagen last te hebben van een verlaagde pijngrens. De overactieve gliacellen veroorzaakten bovendien nog minimaal twee maanden na de morfinebehandeling een overgevoeligheid voor pijnprikkels.

Opioïden kunnen ook op mensen een negatief effect hebben, stelt pijndeskundige van het Erasmus MC Frank Huygen in De Volkskrant. “Het is een fenomeen dat we niet vaak zien, maar het komt voor en is lastig te herkennen.”

Oplossing

Het wisselen van de pijnstiller of inname van medicijnen die de overgevoeligheid voor morfine onderdrukken, zouden een oplossing kunnen bieden voor chronische pijn als gevolg van morfinegebruik. Maar meer onderzoek lijkt nodig. Huygen: “We weten niet 100 procent zeker hoe die overgevoeligheid tot stand komt en in hoeverre het zich bij mensen voordoet. Deze onderzoekers leggen maar één van de mogelijke mechanismen bloot. Eén die specifiek is voor zenuwpijn. In principe kan elke pijn tot overgevoeligheid leiden.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *