Neurostimulator: nieuwe behandeling tegen zware hoofdpijn
In Nederland lijden naar schatting 17 duizend mensen aan zogenaamde clusterhoofdpijn, een zeer hevige vorm van hoofdpijn die door patiënten als onverdraaglijk wordt ervaren. Bij duizend tot tweeduizend van hen is deze aandoening bovendien zeer ernstig en chronisch waardoor alle kwaliteit van leven verloren gaat. Een nieuwe behandeling lijkt uitkomst te brengen voor deze patiënten.
In het Leids Universitair Medisch Centrum hebben neurologen een nieuwe behandeling ontwikkeld voor de behandeling van clusterhoofdpijn. Door een neurostimulator in het achterhoofd van de patiënt te plaatsen, kan de pijn aanzienlijk worden verminderd.
Aanvallen verminderen
Volgens Ilse de Coo, arts-onderzoeker neurologie in het LUMC en betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe behandelwijze is de neurostimulator met name een hulpmiddel om het aantal aanvallen te verminderen. Dat zegt ze in een uitzending van NPO Radio 1.
“Mensen met chronische clusterhoofdpijn hebben vaak meerdere aanvallen per dag. De pijn is nog erger dan zware migraine. Soms slaan patiënten letterlijk met het hoofd tegen de muur om de pijn te laten verdwijnen.”
Stroomdraadje stimuleert achterhoofdzenuw
Omdat een deel van de patiënten niet te behandelen is met medicijnen of zuurstof zochten artsen naar een andere behandelmethode. De Coo:
“Collega’s hebben internationaal onderzoek gedaan naar achterhoofdzenuwstimulatie. Daarbij wordt tijdens een operatie onder narcose een draadje geplaatst op de zenuw net onder de huid. Dit draadje geeft stroom af en stimuleert de achterhoofdzenuw. Deze zenuw gaat via de nek naar de hersenen en de zenuwen die betrokken zijn bij de clusterhoofdpijn. De elektrische prikkeling zorgt ervoor dat het aantal aanvallen afneemt.”
Behandeling vergoed vanuit basispakket
Tijdens een experimenteel onderzoek nam bij een meerderheid van de patiënten die niet met medicijnen kan worden behandeld het aantal aanvallen af. Minister Schippers van VWS heeft toegezegd de dure behandeling (€ 50.000,-) voorwaardelijk toe te laten tot het basispakket. Patiënten die deelnemen aan het onderzoek krijgen de kosten voor de behandeling volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering.
Onderzoeken en behandelingen worden gedaan in het Radboudziekenhuis en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), Erasmus MC (Rotterdam) en Zuyderland MC (Heerlen).
Aanmelden voor het onderzoek >
Over clusterhoofdpijn:
Clusterhoofdpijn wordt wel omschreven als de meest extreme vorm van pijn. “Suicidal headache” is een veel gebruikte term voor deze aandoening. Over de oorzaken van clusterhoofdpijn is – ondanks de vele onderzoeken – nog weinig bekend. De aandoening is lastig te diagnostiseren. Dat maakt een adequate behandeling moeilijk.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!