opioiden

Opioïden steeds vaker voorgeschreven

Nederlandse huisartsen zijn in de periode van 2005 tot 2015 steeds meer opioïden voor gaan schrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL. De toename komt vooral door een stijging in het voorschrijven bij aandoeningen anders dan kanker.

De stijging is het grootst bij sterk werkende opioïden, maar ook zwakwerkende opioïden (zoals Tramadol) werden steeds vaker voorgeschreven. Vooral het voorschrijven van het sterk werkende oxycodon is “aanzienlijk gestegen,” volgens NIVEL. Nederland is hierin niet uniek, deze trends zijn ook in andere landen waar te nemen.

Verklaringen

Huisartsen schrijven opioïden in steeds meer gevallen toe. Met name patiënten met aandoeningen anders dan kanker worden steeds vaker door opioïden geholpen. “Huisartsen schrijven opioïden vooral voor bij klachten, symptomen en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rug-, nek-, en schouderpijn,” beweert NIVEL.

In gevallen waar voor het eerst een opioïde wordt voorgeschreven gaat het in 80% van de gevallen om een zwakwerkend geneesmiddel zoals Tramadol. Deze wordt vaak gebruikt in combinatie met Paracetamol.

De toename  is het grootst onder bejaarden. Mensen van 75 jaar en ouder krijgen relatief vaker opioïden voorgeschreven. De trend zou deels verklaard kunnen worden door de vergrijzende bevolking.

Volgens NIVEL valt de toename van voorschriften binnen de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), dat artsen raadpleegt over het voorschrijven van medicatie.

NIVELnivel-logo

NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Het NIVEL onderzoekt de effectiviteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland en de verschillende partijen in de zorg: zorgaanbieders, zorggebruikers, zorgverzekeraars en de overheid.
Bron: NIVEL

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *