Pijn bestrijden met slaap en koffie
Onderzoekers van Harvard en het Beth Israel Deaconess Medical Center hebben de rol van slaap bij pijngevoeligheid onderzocht in een laboratoriumonderzoek. De conclusie: slaap kan mogelijk ontzettend belangrijk zijn bij pijnbestrijding. Wie moe is, is gevoeliger voor pijn. Daardoor kan ook het drinken van koffie een positief effect hebben voor mensen met chronische pijn.
Het onderzoek werd gedaan op muizen. Eerst werden de normale slaapritmes van de muizen vastgesteld. Van iedere muis werd een profiel gemaakt waarin werd bijgehouden hoeveel ze slapen.
Pijnstimuli
Daarna werd slaaptekort geïntroduceerd. Dit deden ze op een manier waarop het bij mensen ook ontstaat: de muizen werden geëntertaind. Als het bedtijd was, kregen de muizen speeltjes en werden ze beziggehouden zodat het natuurlijke ritme werd verstoord.
Vervolgens werden pijnstimuli gegeven. Bijvoorbeeld in de vorm van pittige chilipoeder. Er werd gemeten hoe lang het duurde voordat de muizen hierop reageerden. Na 5 dagen slaaptekort was het verschil al groot. De muisjes waren gevoeliger voor pijn.
Effect op medicatie
Tijdens het onderzoek werd de effectiviteit van pijnstillers getest op de muizen. Deze pijnstillers werkten minder goed door het slaaptekort. Als dit bij mensen ook zo blijkt te werken, kan het betekenen dat mensen die bijvoorbeeld ibuprofen of zelfs morfine gebruiken een hogere dosis nodig hebben om voor het slaaptekort te compenseren. In theorie zou meer slaap de afhankelijkheid van deze medicatie kunnen verkleinen.
Cafeïne en modafinil, medicatie die bijvoorbeeld bij narcolepsie wordt ingezet omdat het helpt met wakker blijven, hadden wél een positieve invloed op het effect van slapeloosheid.
Slaaptekort is voor veel mensen een probleem. Beeldschermen staan steeds langer aan en mensen hebben het steeds drukker. Wetenschappers spreken over een ‘epidemie’ van slaapstoornissen en slaaploosheid. Circa 15 tot 20 procent van de volwassenen heeft chronische slaapproblemen.
Nieuwe benadering?
De onderzoekers denken dat slaap meer aandacht moet krijgen in de behandeling van patiënten met pijnklachten. Door mensen te helpen om betere gewoontes te vormen waardoor ze een betere nachtrust krijgen, zijn ze geholpen zonder dat er medicatie aan te pas komt. Eventueel kan slaapverwekkende medicatie gebruikt worden om de nachtrust te verbeteren, waardoor deze medicatie als het ware een indirecte pijnstiller wordt.
Overdag is het juist belangrijk om wakker en alert te zijn om de pijngevoeligheid te beperken. Daarom kan een lekker kopje koffie ook worden aanbevolen. Opzich niet zo vreemd, sommige pijnstillers (bijvoorbeeld aspirine, ibuprofen, paracetamol) bevatten al cafeïne. De precieze werking hiervan is echter niet bekend.
Slaap en koffie zijn misschien niet de oplossing voor alle kwalen, maar het is goed om bewust te zijn van het effect dat dit kan hebben. Bovendien is een beter slaapritme relatief gemakkelijk te implementeren. Pijn beter kunnen managen zonder medicatie is natuurlijk altijd positief.
Bron: Harvard Medical School
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!