Pijnbestrijding met Virtual Reality
Wie voor het eerst een Virtual-Realitybril probeert, is vaak verbaasd van de mogelijkheden. De technologie is al heel ver en ontwikkelingen gaan in rap tempo verder. Virtual Reality wordt vaak gebruikt bij gaming, het kijken van films in een virtuele bioscoop, of voor andere vormen van entertainment. Dat is leuk, maar veel mensen weten niet dat de technologie kan ook een rol kan gaan spelen bij pijnbestrijding.
Proeven
Er zijn in de geneeskunde al verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van Virtual Reality op patiënten met pijn. De resultaten zijn hoopgevend.
In Los Angeles worden er bijvoorbeeld proeven gedaan met Virtual Reality. Patiënten maken gebruik van een Samsung GearVR en er wordt gekeken hoe het gebruik hiervan de pijn beïnvloed. “Het is geen vervanging van opioïden,” zegt dokter Brennan Spiegel, een van de onderzoekers in Los Angeles. “Maar het is potentieel iets wat waar we een patiënt mee kunnen helpen op het moment dat ze pijn hebben. Op dat moment kunnen we iets voor ze doen zonder dat er ook maar enig risico is op pijnstillerverslaving.”
Dokter Ted Jones uit Tenessee is ook betrokken geweest bij onderzoeken naar VR-technologie en pijnbestrijding. Hij zegt dat de pijn bij patiënten minder wordt tijdens het gebruik van de VR-bril. Maar wat als je de bril weer af zet? Dat is het mooie, de pijn komt niet direct terug. In sommige gevallen voelt de patiënt zich de rest van de dag een stuk beter. Er gebeurt tijdens het spelen iets in je hersenen waardoor de positieve effecten langer blijven.
https://www.youtube.com/watch?v=LYk1A3VaqE4?rel=0&w=640&h=360
Afleiding
Het zou kunnen dat met de komst van alternatieve methoden van pijnbestrijding, gebruik van opioïden kan afnemen. Geneeskunde is al lang afhankelijk van dit soort middelen, maar ze hebben ook negatieve gevolgen. Virtual Reality kan bijdragen aan een vermindering van deze afhankelijkheid. “Het beste middel tegen pijn is niet morfine of fentanyl, maar afleiding,” aldus Ted Jones.
Josh Sackman van het bedrijf AppliedVR gelooft ook in de kracht van het brein.”Het weghalen de omgeving,” bijvoorbeeld een ziekenhuiskamer, “en het vervangen met iets prettigs.” Dat maakt al een groot verschil. Mensen met veel pijn worden geholpen door ze iets anders te geven waar ze op kunnen focussen.
Het succes van pijnbestrijding met Virtual Reality geeft aan dat onze hersenen krachtiger zijn dan we ons misschien realiseren. Het is mogelijk dat er in de toekomst ook andere methodes worden gevonden om gebruik te maken van onze brainpower.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!