Pijnstiller Nurofen uit het schap in Australië

pijnstiller-nurofen

In Australië moet de Britse farmaceut Reckitt Benckiser enkele producten van de pijnstiller Nurofen uit de schappen halen vanwege misleidende reclame. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De Australische consumentenwaakhond ACCC spande in maart een rechtszaak aan. De aanklacht luidde dat Reckitt Benckiser afzonderlijke pijnstillers van Nurofen verkoopt voor specifieke klachten als rugpijn, hoofdpijn of menstruatiepijn. Maar het actieve bestanddeel van het medicijn – ibuprofen – is in alle pijnstillers precies hetzelfde.

De rechtbank heeft nu bepaald dat de Britse farmagigant binnen de drie maanden verpakkingen van Nurofen uit de schappen moet halen die specifiek worden verkocht als pijnstiller voor rugpijn, migraine of menstruatiepijn.

Duurder dan gewone pijnstiller

De ACCC maakt zich vooral boos over de misleiding die plaatsvindt. ‘Consumenten hebben de producten mogelijk gekocht in de overtuiging dat deze een specifieke pijn behandelen, terwijl dit niet het geval is.’ Bovendien wordt de Nurofenmedicatie voor een specifieke klacht stuk duurder in de markt gezet dan de gewone Nurofen en andere pijnstillers.