‘Pijnstiller op recept is beter’

pijnstiller-op-recept

Wie regelmatig een pijnstiller slikt en ook andere medicatie gebruikt, kan de pijnstillers soms beter op recept halen in plaats van zelf te shoppen bij de drogist. Dat blijkt uit een studie van Gwen Masclee van het Erasmus MC, meldt De Telegraaf.

Vrij verkrijgbare pijnstillers als aspirine, diclofenac, ibuprofen en naproxen (NSAID’s) hebben als bijwerking een verhoogd risico op maagbloedingen. Als deze geneesmiddelen worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen is het risico op maagbloedingen nog hoger.

Vrij verkrijgbare pijnstillers schadelijker voor de maag

Masclee: ‘Het verschil met pijnstillers op recept is dat de vrij verkrijgbare niet selectieve NSAID’s een brede werking hebben en schadelijker zijn voor de maag. De pijnstillers die de arts voorschrijft, hebben een selectieve, meer gerichte werking. Dat levert minder maagproblemen op.’

Masclee adviseert patiënten die medicijnen gebruiken tegen een chronische aandoening en af en toe een pijnstiller slikken, contact op te nemen met de huisarts of apotheker. ‘Zij kunnen nagaan welke pijnstillers het minste risico opleveren bij combinatie met de andere medicatie.’

Steeds meer mensen bestellen pijnstillers op recept online. Websites als Dokteronline.com bieden patiënten de mogelijkheid om via een erkende arts een medicijn op recept te verkrijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *