medicijn tekort

Pijnstiller oxycodon wordt steeds vaker geslikt

Pijnstiller oxycodon werd in 2016 door 440.000 Nederlanders geslikt. Dat zijn er bijna 100.000 meer dan het jaar daarvoor, zo schrijft Trouw. Opvallend genoeg groeide het gebruik van vergelijkbare zware pijnstillers als morfine en fentanyl minder hard.

Zware pijnstiller

Oxycodon is een zware pijnstiller die pijnprikkels in het zenuwstelsel vermindert. Oxycodon werkt daarmee beter dan paracetamol of diclofenac, maar de bijwerkingen zijn eveneens heftiger.

Hoogleraar pijnbestrijding Albert Dahan van het Leids UMC waarschuwt in Trouw voor onder andere benauwdheid als gevaarlijke bijwerking van oxycodon. Vooral mensen boven de vijftig jaar lopen risico om last te krijgen van deze bijwerking. Deze leeftijdsgroep maakt eveneens het vaakst gebruik van deze pijnstiller.

Verslavend

Het artikel in Trouw stelt dat oxycodon verslavend kan werken. Verslaving aan oxycodon kan een dodelijke afloop hebben. In de Verenigde Staten zijn de laatste jaren dan ook steeds meer sterfgevallen met als oorzaak een overdosis oxycodon bekend.

Dahan stelt lezers van Trouw gerust: “Zo ver is het in Europa nog lang niet”, zegt hij. In Europa staan er namelijk strengere regels op het verhandelen en voorschrijven van oxycodon.

Toch raadt Dahan huisartsen aan om hun patiënten beter voor te lichten over de nadelen van oxycodon. Ook adviseert hij gebruikers van het medicijn aan om iedere drie maanden een time-out te nemen. Dit om te kijken of hun pijnklachten, bijvoorbeeld door een migraine, minder heftig terugkomen en of zij kunnen starten met afbouwen van hun medicatie.

Advies

Goede pijnbestrijding zorgt ervoor dat pijn niet chronisch wordt. Toch raadt Dahan mensen met veel pijnklachten aan om niet volledig op de werking van medicijnen te vertrouwen.

Hij adviseert ook om iedere dag rustig te blijven bewegen. Dit bevordert het vertrouwen in het lichaam en helpt bovendien met het herstel. De mate en intensiteit van beweeglijkheid kan het beste overlegd worden met de huisarts of fysiotherapeut.

Bron: Trouw

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *