Pijnstiller uit stamcellen

Een op de vijf Nederlanders en Belgen lijdt aan chronische pijn. Pijnstillers zijn vaak een uitkomst of zorgen in elk geval voor verlichting van pijnklachten. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van pijnbestrijding – een pijnstiller uit stamcellen – kan in de toekomst mogelijk voor pijnverlichting op maat zorgen.

Wetenschappers hebben een in vitro-model voor pijnbestrijding ontwikkeld op basis van stamcellen. Daarmee konden ze een nieuwe pijnstiller testen voor individuele patiënten.

In het model zijn stamcellen gebruikt van vier patiënten die lijden aan erytromelalgie – een erfelijke aandoening waarbij je overgevoelig wordt voor warmte. De onderzoekers van de Pfizer Neuroscience and Pain Research Unit in Cambridge en Britse academici gebruikten zogenaamde iPS-cellen – een bepaald soort stamcellen – die zich ontwikkelden tot zintuiglijke neuronen. Deze gebruikten ze voor een experimenteel medicijn dat pijnaanvallen bij sommige patiënten verlicht.

Pijnsignalen geblokkeerd

Het middel blokkeert het natriumkanaal Nav1.7. Dit kanaal speelt een sleutelrol in het doorgeven van pijnsignalen. Eerder onderzoek wees al eens uit dat genetische foutjes die het kanaal uitschakelen mensen ongevoelig maken voor pijn. Foutjes die het kanaal extra activeren, worden juist gelinkt aan chronische pijn, zoals erytromelalgie.

Abnormale gevoeligheid

De patiënten die de stamcellen leverden voor het testmodel hadden verschillende genetische mutaties in het bewuste natriumkanaal. De neuronen in het in vitro-model vertoonden dan ook een abnormale gevoeligheid voor warmte. Het toedienen van de Nav1.7-blokker zorgde ervoor dat de neuronen minder signalen uitstuurden.

Minder pijnaanvallen

De pijnstiller uit stamcellen is intussen ook uitgetest op de patiënten zelf en bleek daarbij de pijnaanvallen meestal te verminderen. De onderzoekers concluderen dat modellen gebaseerd op iPS-cellen een gepersonaliseerde aanpak mogelijk kunnen maken. Bovendien kunnen ze helpen in de beslissing of het medicijn de moeite waard is om op mensen te testen.

Bron: Eos Wetenschap

Meer over pijnstillers >

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *