pijnstillers

Pijnstillers kunnen risico op hartaanval (licht) verhogen

Een studie wijst aan dat er een verband kan liggen tussen het gebruik van hoge doses pijnstillers en hartaanvallen. Het gaat om pijnstillers in de NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) categorie. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Voor de studie die verscheen in The BMJ werden data van 446.763 mensen gebruikt om te kijken wanneer hartproblemen voorkomen. De focus lag op mensen die NSAID’s op recept van de dokter gebruiken. Wetenschappers geloven dat het risico op een hartaanval al in de eerste week van het medicatiegebruik wordt verhoogd.

Relatie tussen pijnstillers en hartaanval

Toch is het lastig om de link tussen de NSAID’s en hartaanvallen aan te tonen. “Ondanks de grote hoeveelheid patiënten is het mogelijk dat de pijnstillers niet de daadwerkelijke oorzaak van de hartaanvallen zijn,” zegt Kevin McConway, hoogleraar statistiek van The Open University tegen de BBC.

McConway geeft een voorbeeld. Als iemand een medicijn voorgeschreven krijgt en een week later een hartaanval krijgt, is het moeilijk om de relatie daartussen vast te stellen. Voor hetzelfde geld komt de hartaanval door de onderliggende kwaal waar de pijnmedicatie voor bedoeld was.

Potentiële risico’s lijken klein

Dokters zijn al op de hoogte van het potentiële risico van NSAID’s voor mensen met hartkwalen. Deze medicijnen worden in beperkte mate gebruikt als een patiënt hartproblemen heeft. Soms worden ze volkomen vermeden.

Op de website thuisarts.nl staat dat NSAID’s niet mogen worden gebruikt bij hoge bloeddruk, hartfalen of een hartvaatziekte.

NSAID’s worden ook steeds minder gebruikt om chronische pijn tegen te gaan. De eventuele effecten van langdurig gebruik van deze geneesmiddelen zijn daar de reden voor. Wie een NSAID langer dan twee weken wil gebruiken, wordt aangeraden om eerst met de huisarts te overleggen.

Aan de hand van dit onderzoek is niet duidelijk vast te stellen hoe hoog de risico’s precies zijn, ze lijken erg klein. Voor mensen die niet al een verhoogde kans op een hartaanval hebben hebben de nieuwe bevindingen bijna geen implicaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *