radar valse recepten

Pijnstillers makkelijk mee met vals recept

Volgens het TV programma Radar is het veel te makkelijk om apotheken te foppen met een vals recept. 15 keer probeerden ze het bij verschillende apotheken in het land en iedere keer was het raak. “We krijgen extreem zware pijnstillers mee, waarvan één zelfs vermeld staat in de Opiumwet en dus harddrugs genoemd kan worden.”

Valse recepten

De valse recepten hoeven blijkbaar niet eens van goede kwaliteit te zijn. De recepten die Radar gebruikte bevatte opzettelijke fouten. Soms werden er door de apotheek vragen gesteld omdat zowel de patiënt als de huisarts onbekend waren. Toch werden de (zware) medicijnen uiteindelijk meegegeven.

De apothekers zijn achteraf benaderd en geven toe dat valse recepten een groot probleem zijn. Volgens Radar is de algemene teneur dat apothekers niet weten wat ze er aan kunnen doen. Bovendien vinden de apothekers het jammer dat het Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) in de uitzending niet heeft gereageerd.

Verklaring

Na de uitzending heeft het KNMP wel een verklaring afgelegd. Ze keuren de onderzoeksmethode van Radar af en gaan verder niet inhoudelijk op de uitzending in. “Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen vervalste recepten, wanneer ze goed zijn nagemaakt, er doorheen glippen. Waakzaamheid hierop is vanzelfsprekend altijd geboden,” staat er in de verklaring. De vraag is natuurlijk hoe zorgvuldig men daadwerkelijk is.

Ook de Inspectie voor de Gezonheidszorg (IGZ) reageerde op de uitzending. Ze wijzen er op dat het verkrijgen van medicatie met een vals recept een strafbaar feit is. Toch vinden ze het goed dat er extra aandacht voor dit onderwerp is, zowel onder apothekers als de bevolking.

Volgens de IGZ komen vervalsing vooral voor bij handmatige aanbiedingen van medicijnen. Het grootste deel van de recepten wordt tegenwoordig elektronisch verwerkt, dat is een stuk beter te beveiligen.

De aflevering was uitgezonden op 15 mei en is helaas op internet niet meer terug te kijken.
Bron: Radar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *