privekliniek-rennes-frankrijk

Proefpersonen in kritieke toestand na medicijntest

In Frankrijk zijn vijf personen in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, nadat ze hadden meegedaan aan een experiment van het farmaceutische bedrijf Biotrail. Een van de proefpersonen is hersendood.

Een medicijntest met een nieuw geneesmiddel liep in een privékliniek in het Franse Rennes uit op een drama. Minister Marisol Touraine van het Franse ministerie van Gezondheid sprak tijdens een persconferentie vrijdagmiddag van ‘een ernstig ongeluk tijdens een klinische test’. Ze heeft een onderzoek ingesteld naar Biotrail en de wijze waarop het bedrijf test.

Een woordvoerder van het academisch ziekenhuis in Rennes vreest dat zeker drie van de slachtoffers blijvende hersenschade hebben opgelopen. Er zou niets voorhanden zijn om de effecten van het experimentele middel tegen te gaan.

Parkinson

Negentig mensen hebben het experimentele geneesmiddel toegediend gekregen. Het was de bedoeling dat in totaal 128 proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar het middel zouden krijgen. Alle proefpersonen zouden voorafgaand aan het experiment in goede gezondheid zijn geweest.

Het is onduidelijk waar het medicijn precies voor bestemd was: persbureau AP zegt dat het pijn en andere ongemakken moest bestrijden en mogelijk de effecten van de ziekte van Parkinson tegengaan. Volgens persbureau Reuters was het een middel tegen stemmingswisselingen en angsten en tegen coördinatiestoornissen.

Chimpansees

Het medicijn werd eerder al gestest op chimpansees. De menselijke proefpersonen zijn in de eerste fase van een onderzoek naar ‘veilig gebruik, tolerantie en andere veiligheidsmaatregelen’ van het middel ziek geworden.

Het middel was afkomstig van een laboratorium van de onderneming Bial in het noorden van Portugal. In Frankrijk ging de test uit van het farmaceutische bedrijf Biotrial, dat vestigingen heeft in Rennes, Londen, New Jersey en Newark.

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft een onderzoek ingesteld. In een verklaring liet minster Touraine weten mee te leven met de familie van de patiënten. Ze is vastberaden om ’tot op de bodem uit te zoeken wat er precies is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor het drama.’

Bron: de Volkskrant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *