Tramadol bijwerkingen
Tramadol onderdrukt de pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel. Deze pijnstiller werkt snel: binnen een uur na het innemen van dit medicijn verminderen de pijnklachten. Sterke medicijnen als Tramadol geven soms echter ook bijwerkingen. Tramadol bijwerkingen kunnen bestaan uit:
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Sufheid of slaperigheid
- Hoofdpijn
- Obstipatie (verstopping)
- Droge mond
- Hevig zweten
Bovengenoemde bijwerkingen komen relatief vaak voor: 1 op de 10 tot 1 op de 100 mensen hebben last van deze klachten. Dat betekent echter ook dat de meeste mensen die Tramadol gebruiken geen last hebben van bijwerkingen.
Tramadol bijwerkingen die minder vaak voorkomen
Naast de veelvoorkomende bijwerkingen zijn er ook bijwerkingen die minder vaak voorkomen. Onderstaande klachten doen zich voor bij minder dan 1 op 100 mensen:
- Hartkloppingen of een snelle hartslag
- Flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd
- Maagdarmklachten (maagpijn, opgeblazen gevoel, diarree)
- Huidklachten (jeuk, huiduitslag)
Tramadol bijwerkingen die zelden voorkomen
Er zijn ook bijwerkingen van Tramadol die zelden voorkomen, oftewel bij minder dan 1 op 1000 mensen:
- Een ernstige allergische reactie of shock
- Trage hartslag
- Jeuk of een tintelend gevoel
- Spiertrekkingen
- Hallucinaties, angst of andere psychische klachten
- Slaapproblemen
- Slappe spieren
Overgevoeligheid voor Tramadol merkt u aan opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen. Raadpleeg uw arts als u deze verschijnselen ervaart.
Wat moet ik doen bij tramadol bijwerkingen?
Het lichaam heeft tijd nodig om aan het medicijn te wennen. De meeste bijwerkingen verdwijnen na een poosje vanzelf. In de Tramadol bijsluiter vindt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen. Krijgt u last van klachten die hierin niet vermeld staan, of ervaart u hevige bijwerkingen, raadpleeg dan de arts.
Tramadol in combinatie met autorijden, alcohol en zwangerschap
De bijwerkingen van Tramadol kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. Neem geen deel aan het verkeer en onderneem geen andere risicovolle activiteiten als u last heeft van klachten als duizeligheid, sufheid of slaperigheid.
Sterke drank kan de bijwerkingen van dit medicijn uitlokken of verergeren. Gebruik daarom liever geen alcohol zolang u deze pijnstiller moet innemen.
Tramadol is niet geschikt voor zwangere vrouwen. De werkzame stof kan via de moedermelk uw baby bereiken en bij het kind bijwerkingen veroorzaken. Gebruik bij borstvoeding Tramadol uitsluitend als de arts u dit heeft aangeraden.
Tramadol bijwerkingen bij langdurig gebruik
Langdurig gebruik van Tramadol kan in sommige gevallen leiden tot afhankelijkheid (verslaving). Ook kan er gewenning ontstaan: u moet dan meer van dit middel gebruiken voordat u het pijnstillende effect merkt. U kunt verslaving en gewenning voorkomen door Tramadol altijd zo kort mogelijk, en in de laagst mogelijke sterkte te gebruiken. Neem contact op met de arts als u denkt dat u verslaafd bent aan Tramadol of als u merkt dat er sprake is van gewenning.
Slikt u Tramadol langdurig, dan zal de arts u aanraden om niet zomaar in één keer te stoppen met het gebruik van dit medicijn. U kunt dan namelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals diarree, trillen, zweten, hartkloppingen, een onrustig gevoel en verlies van eetlust. Door de dosering van het medicijn geleidelijk aan te verminderen, kunt u deze problemen voorkomen. De arts kan u helpen met het opstellen van een afbouwschema.