tramadol ontwenningskuur

Tramadol helpt bij ontwenningskuur

Uit onderzoek blijkt dat Tramadol een rol kan spelen in de behandeling van afkickverschijnselen bij een verslaving aan opioïden. Onderzoekers publiceerden hun bevindingen vorige maand in JAMA Psychiatry.

Tijdens het onderzoek werd gebruikgemaakt van Tramadol met een vertraagde werking (Tramadol Retard). Het grote voordeel van de vertraagde werking is dat één pil in principe over de loop van een hele dag blijft werken. Tramadol lijkt beter te werken dan de medicijnen die nu doorgaans worden gebruikt bij ontwenningskuren én heeft enkele andere voordelen.

Tegenwoordig worden buprenorfine en clonidine gebruikt bij het behandelen van afkickverschijnselen. Deze medicatie is echter niet ideaal. Clonidine moet meerdere keren per dag worden geslikt en buprenorphine is zelf verslavend bij langdurig gebruik. Volgens de onderzoekers zijn de bijverschijnselen van Tramadol minder ernstig.

De data van het onderzoek ondersteunen het gebruik van Tramadol bij een ontwenningskuur onder toezicht van een dokter. In de praktijk wordt in vergelijkbare situaties op de laatste dag van de ontwenningskuur een dosis medicatie toegediend, maar de afkickverschijnselen kunnen nog enkele dagen duren. Omdat er in die dagen geen contact meer is tussen patiënt en dokter, is de kans op een terugval groter. Tijdens de ontwenningskuur met Tramadol zagen onderzoekers dat de nasleep van afkickverschijnselen korter was dan bij de controlegroepen die andere medicijnen toegediend kregen.

Volgens de onderzoekers zal er nog meer onderzoek moeten worden gedaan naar het gebruik van Tramadol bij verslavingsbehandeling. “We zitten midden in een opioïde-epidemie,” zegt onderzoeker Kelly E. Dunn. “Maar er zal grootschalig onderzoek nodig zijn voordat we Tramadol systematisch kunnen aanbevelen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *