pijn euros

Wat is chronische pijn waard?

Economen hebben een geldwaarde toegekend aan pijn: $56 tot $145 per dag. Deze cijfers staan in een publicatie die voortkomt uit de samenwerking tussen de universiteiten van IJsland en Michigan.

De economen vroegen zich af hoeveel geld mensen ervoor over hebben om van hun chronische pijn af te komen. In het onderzoek werd gebruikgemaakt van zogenaamde compensation variation.

Hiermee kan worden berekend hoeveel geld iemand nodig heeft om weer gelukkig te worden nadat deze persoon iets heeft verloren. In dit geval: Hoeveel extra geld moet iemand verdienen om weer net zo gelukkig te worden als vóór de chronische pijn.

De onderzoekers gebruikten data van een Amerikaanse studie onder gepensioneerden. In dit onderzoek werd onder andere gevraagd naar inkomen, chronische pijn en beoordelingen van de eigen kwaliteit van leven.

Meer inkomsten, meer bereid te betalen

Op basis van deze data bepaalden onderzoekers dat mensen per dag $56 tot $145 meer moeten verdienen om dezelfde kwaliteit van leven te ervaren. De bedragen liggen ver uit elkaar – dit komt door verschillen in inkomens van de ondervraagden. Mensen met meer geld zijn bereid meer te betalen om van de pijn af te komen.

Bizar

Toch blijft het bizar om een hoeveelheid pijn in geld uit te drukken. En waar is het eigenlijk goed voor?  De onderzoekers geloven dat de data bruikbaar kunnen zijn voor regeringen. Omdat een regering in de meeste gevallen een deel van de ziektekosten van haar bevolking betaalt, is het belangrijk om een beeld te hebben van de waarde die mensen hechten aan pijnloos leven. Deze informatie kan helpen bij het prioriteren van gezondheidszorg in de begroting, aldus de onderzoekers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *