Waterijsje vermindert behoefte aan pijnstillers na operatie

waterijsje vermindert behoefte aan pijnstillers na operatie

Wie direct na een operatie een waterijsje eet, kan minder behoefte aan pijnstillers hebben. Dat is de conclusie van een onderzoe van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het onderzoek werd gedaan met 100 patiënten van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft na het verwijderen van hun galblaas. Vijftig gelukkigen kregen een waterijsje, de andere helft moest het zonder doen. De volgende vierentwintig uur werd het pijnstillergebruik, de pijnscores en eventuele misselijkheid geregistreerd. ”Mensen die direct na de operatie een ijsje kregen bleken iets minder behoefte te hebben aan extra pijnstillers,” zegt onderzoeker Marieke Niesters van het LUMC tegen het AD.

Niesters noemt verschillende verklaringen voor het opvallende resultaat. “Voor een operatie mag je 6 uur van te voren niets meer eten of drinken. Je kunt je voorstellen dat je daarna dorst hebt of een droge keel.” Daarnaast is het ontvangen van een lekker waterijsje ook een leuke afleiding voor de patiënt. “Een operatie kan heel stressvol zijn, dan leidt een ijsje ook een beetje af.”

Suiker

Waarom heeft een simpel waterijsje dit effect? Het is niet vanwege de kou volgens de onderzoekers. “We denken dat de suiker endorfines in het lichaam vrijmaakt, waardoor je minder pijn ervaart,” speculeert Niesters.

Bij het Reinier de Graaf Gasthuis, waar het onderzoek werd gehouden, kregen patiënten voor het onderzoek al waterijsjes.  “Ze gaan er zeker mee door. Er zijn meerdere ziekenhuizen die het geïntroduceerd hebben, maar het is nog geen landelijk gebruik.”

Of een raket beter werkt dan een perenijsje wordt uit het onderzoek niet duidelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *